Vijverbeluchting

vijverbeluchting

Beluchting is van groot belang voor uw Koi en uw filtersysteem!

In de vijver kunnen uw vissen door een tekort aan zuurstof in stress raken waardoor ze verzwakken en vatbaarder worden voor parasieten. Wanneer het water in uw filtersysteem onvoldoende zuurstof bevat, kan het gebeuren dat het rendement van de bacteriën omlaag gaat of dat er geen volledige opname van nitraat mogelijk is. Dit kan ervoor zorgen dat de nitriet gehaltes in uw vijver omhoog gaan met schadelijke gevolgen voor uw vissen.

Het is dus van groot belang te zorgen voor voldoende zuurstof in uw vijverwater. Met name in de zomermaanden wanneer de watertemperatuur hoog is en uw vissen erg actief zijn.

MPKOI heeft verschillende pompen, luchtstenen en accessoires in het assortiment om ervoor te zorgen dat uw vijver in topconditie blijft.

Luchtpompen

vijverbeluchting

Er zijn ontzettend veel soorten luchtpompen op de markt, MPKOI heeft de beste ervaringen met AquaForte, Alita en Hailea, vanwege kwaliteit, stroomverbruik en levensduur en heeft deze dan ook in het assortiment. De luchtpompen variëren sterk in debiet en de keuze hangt af van het doel van de pomp en de afmetingen van vijver en luchtstenen.

Spindrifter

vijverbeluchting

De Spindrifter vijverbeluchters bestaan uit een EPDM rubberen membraan (diameter 250mm) dat op een PP plaat is gemonteerd. De beluchter is op een voet gemonteerd van RVS en weegt totaal 5 kg. De Pond Aerator is ontworpen om op de bodem van een vijver of filter te worden geplaatst. De Aerated Dome is ontworpen om in een bestaande bodemafvoer geplaatst te worden, en de Aerated Bottom Drain is een complete bodemafvoer met een aparte aansluiting voor de luchtslang.

Wanneer er lucht wordt aangevoerd naar het membraan zullen er aanvankelijk nog geen belletjes worden geproduceerd maar zal het membraan wat worden ‘opgeblazen’. Wanneer dit een bepaald stadium heeft bereikt zullen de belletjes ontsnappen door de 4500 sleufjes van geleidelijk overgaande grootte. Wanneer de luchttoevoer wordt gestopt zal het membraan ‘leeglopen’ waardoor de sleufjes dichtgaan voordat alle lucht is ontsnapt. Hierdoor kan er geen water terugstromen in de beluchter en voorkomt het verstopping en interne vervuiling. De benodigde druk om de lucht door de sleufjes in het membraan te krijgen is 20mbar bij de aanbevolen luchttoevoer. De aanbevolen luchttoevoer voor een Koi vijver is 20 liter/min per meter water diepte per beluchter voor maximale zuurstof overdracht aan het water.

Bodemdrain

vijverbeluchting

Het grote voordeel van een beluchte bodemdrain is dat de lucht vanuit de bodem naar het oppervlak stijgt. Hierdoor gaat het water circuleren in de vijver waardoor vuil beter naar de bodemdrain getransporteerd wordt en er minder vuil op de vijverbodem belandt. Daarnaast verbetert het aanzicht omdat er geen luchtslang zichtbaar is in uw vijver, aangezien deze onder de vijverfolie of betonvloer geplaatst is.

Luchtstenen
vijverbeluchting

Er zijn verschillende typen luchtstenen beschikbaar met elk zijn eigen voordelen. Zo is de schotel ideaal voor beluchting vanuit de bodem of voor een bewegend bed filter. Deze platte cilindervormige luchtsteen heeft het grote voordeel dat er geen vuil op de luchtsteen blijft liggen.
De bekende luchtbol is ideaal voor beluchting in meerkamer filters of voor de winterperiode wanneer u bijvoorbeeld de beluchte bodemdrain heeft uitgeschakeld en de vijver open wilt houden.

Accessoires beluchting
beluchting

Uiteraard heeft MPKOI alle benodigdheden op voorraad voor het aanleggen van uw beluchtingsysteem zoals verdeelkranen, luchtslang, terugslagkleppen, slangklemmen, etc.

CONTACT ONS

Telefoonnummer: 073 – 5113 313 – E-mailadres: info@mpkoi.nl