Superbead / Beadfilter

Superbead

superbead
superbead

Het principe:


De superbead filter is een gesloten drukvat waarin kunststof korrels ( beads) worden gedaan als filtermateriaal. Door de vorm en de maat van de beads wordt een zeer groot filteroppervlak gecreëerd. In eerste instantie is dit filteroppervlak met name gunstig voor biologische filtratie. De bacteriën die zich op de beads hechten zorgen namelijk voor een efficiënte omzetting van afvalstoffen in het vijverwater; ammonium, nitriet, nitraat. Na verloop van tijd wordt de biofilm op de beads opgebouwd. Deze biofilm zorgt ervoor dat ook fijne vuildeeltjes uit het water worden gefilterd. Het is wel altijd aan te bevelen om met een voorfilter ( zeefbocht filter / trommelfilter) te werken.

De werking:

Onder druk van de pomp komt het water in de filter. Door de beweging van het water komen grove vuildeeltjes in het midden van de filter terecht en worden hier afgezogen. De kleine vuildeeltjes en bacteriën worden opgevangen door de beads die in het filterwater drijven. Hier vind de biologische filtratie plaats en blijven de fijne vuildeeltjes in de filter achter, via de bovenzijde van het beadfilter verlaat het water de filter en kan het evt. via een UVC lamp teruggevoerd worden naar de vijver.

Het spoelen:


De superbead filters onderscheiden zich in het spoelproces, daar waar andere beadfilters mechanisch worden schoon geklopt door een blower, gebruikt de superbead filter de lucht uit de omgeving, het zéér grote voordeel hiervan is, dat de beads minder bioloog verliezen en ten alle tijden de afbraak van afvalstoffen garandeert.  De superbead filter is zéér snel te reinigen, zonder vuile kleren en handen, het spoelwater wordt direct via het riool afgevoerd. 1 a 2 spoelbeurten per week volstaan voor een perfecte bioloog en glashelder vijverwater. Wij raden wel aan om naar een spoelbeurt van het beadfilter onderhoudsbacteriën toe te voegen en 24 uur de UV-C of Ozon uit te schakelen.
Deze superbead filter is te verkrijgen in 2 types, de Small voor een Koivijver tot 25m3 en de Large tot een Koivijver van 50m3.

superbead

Video spoelproces Superbead.

CONTACT ONS

Telefoonnummer: 073 – 5113 313 – E-mailadres: info@mpkoi.nl