Quarantaine

Wat is nu eigenlijk quarantaine?

Er bestaat erg veel onwetendheid over de quarantaine bij Koi. Vaak zien we dat de Koi de ene dag aankomen uit Japan, en de volgende dag al bekeken kunnen worden door klanten. Wij van MPKOI vinden dit geen goede ontwikkeling, omdat er ontzettend veel risico’s kleven aan het niet zorgvuldig omgaan met de quarantaine.

Quarantaine: quaranta giorni (veertig dagen), is een van origine medische term die afkomstig is uit het Italiaans en die doelt op het afschermen van risicobronnen ter vermindering van verspreiding van infecties. De Koi hebben het zwaar naar deze lange reis vanuit Japan, en zijn veelal 30 tot 35 uur onderweg, alvorens wij ze in ons vishuis hebben.

De Koi zijn op dat moment erg verzwakt en zéér vatbaar voor bacteriën, daarnaast zijn de Koi erg gestrest na deze lange reis, wat de weerstand van de Koi sterk verminderd. Stress speelt een belangrijke rol in de quarantaine periode, daarom is het van groot belang de Koi ruim de tijd te geven om aan de nieuwe omgeving te wennen, dus geen hordes mensen die na amper 24 uur constant boven de bassins hangen. Ook de waterwaardes in Nederland zijn duidelijk anders dan de Koi gewend zijn geweest bij de Japanse kwekers, wat ook stress en verminderde weerstand veroorzaakt bij de Koi.

quarantaine

Hoe gaan wij te werk?

De Koi zullen de 1e week bij moeten komen van de lange reis en alles wat er  verder veranderd is aan hun leefomgeving. Na de 1e week zie je dat de Koi langzaam weer zijn baantjes trekken, maar nog wel behoorlijk op hun hoede zijn betreffende geluid / lawaai en mensen bij de bassins. Je merkt dit dan duidelijk doordat de Koi dan met hoge snelheid het hele bassin doorzwemmen; stress.

In de 2e week van deze quarantaine periode is de Koi al beduidend rustiger, en durft het veelal aan, om naar boven te komen om snel wat Koivoer te nemen. In deze periode komt ook langzaam de vertering van voedsel op gang (Koi die uit de mudpond komen, tot aan het transport naar Nederland krijgen niets meer te eten bij de kwekers). De opname van het voedsel is erg belangrijk voor de Koi om snel aan sterken. De Koi zullen daardoor ook veel minder vatbaar zijn voor ziektes en infecties of andere onaangename dingen.

In de 3e week zie je duidelijk dat de Koi het weer naar hun zin hebben, en weer vrolijk rondzwemmen, ook zijn de Koi weer actief in dingen ontdekken en vragen ze zelf alweer naar Koivoer. Dit betekent vaak dat de stress uit de Koi is verdwenen, en dat de vissen spoedig weer de oude zullen zijn.

Vanaf de 4e week is eigenlijk alles weer normaal te noemen, en zijn de Koi sterk genoeg om kleine stress momenten en/of veranderingen goed te doorstaan. Vanaf de 5e week is het goed mogelijk om de Koi voorzichtig te scheppen en in een bowl te plaatsen om de Koi te showen aan het publiek, maar van groot belang is altijd rust en de nodige hygiëne, om een terugval te voorkomen.

Klaar om gezien te worden!

Om de Koi stressvrij en supergezond aan te bieden, hanteren wij een quarantaine periode van minimaal 4 weken. Hiermee verzekeren we ons ervan dat ze hun fantastische kleurenpracht en tekening kunnen showen aan u, en ze terecht SWIMMING JEWELS genoemd kunnen worden.

Zorgvuldigheid en liefde voor de Koi is het begin van het succesvol houden van Koi.

CONTACT ONS

Telefoonnummer: 073 – 5113 313 – E-mailadres: info@mpkoi.nl