Koihistorie

Koikarpers? Gekleurde karpers? Kois? Koihistorie !

Tategoi Showa

Koihistorie hoe zit het?

Vaak zie je deze benamingen terug bij mensen die in de beginfase van deze geweldige hobby op zoek zijn naar een “Koi”. De enige en juiste benaming in het Japans is “NISHIKIGOI”, wat letterlijk “kleurig kleed karper” betekent, maar door ons afgekort wordt naar Koi. In het Japans wordt geen onderscheid gemaakt tussen enkel- en meervoud, het woord Koi is in principe zelf al meervoudig. De benamingen Koi’s en ook Koikarpers zijn dus eigenlijk dubbelop (karper/karper of Koi/Koi). Overigens doet de benaming gekleurde karper veel afbraak aan deze geweldige vissen.

Het ontstaan van de koi

Koihistorie

Begin 19e eeuw bestond de bevolking van het gebied Niigata in Japan voornamelijk uit rijstboeren. Zij verbouwden de beste rijst van heel Japan, mede mogelijk door de mineraalrijke kleigrond in Niigata. Rond 1910 was verminderde de vraag naar deze voor die tijd dure rijst, doordat uit andere regio’s de concurrentie groter werd en import van rijst groeide.

In die tijd troffen de lokale rijstboeren al veel karpers aan in de beken en rivieren in Niigata en zagen dat er soms ook karpers zwommen met andere kleuren dan zwart. Hierdoor kwamen een aantal rijstboeren op het idee om karpers met verschillende kleuren gaan te kweken. De boeren diepten een aantal rijstvelden uit en legden vijvers aan. Al snel kweekten de boeren steeds mooiere karpers met veel verschillende kleuren en patronen.

Nog steeds is het verbouwen van “Niigata” rijst een belangrijke inkomstenbron in deze regio. Na de oogst van de rijstplanten, worden ze gedroogd aan speciale ” rijstdroogrekken”

koihistorie
koihistorie transport
Koihistorie

In 1915 vond in Tokyo een groot evenement plaats waar ook de Kroonprins van Japan aanwezig was. De rijstboeren hadden samen het idee geopperd om hem enkele van deze karpers cadeau te doen. De prins was zo enthousiast over deze karpers dat hij besloot om enkele rijstboeren een subsidie te schenken om de Japanse karpers door te kweken en verder te ontwikkelen. In een 15-tal jaren werd de Japanse karper steeds populairder door verschillende tentoonstellingen in geheel Japan en werd een nationale trots van Japan. De naam Nishikigoi (Koi) is in die tijd ontstaan en betekent letterlijk “kleurig kleed karper”.

Door de bekendheid en schoonheid van de Nishikigoi werden de karpers steeds meer als statussymbool gezien door vermogende Japanners. Met als gevolg dat steeds meer voormalige rijstboeren uit de Niigata streek stapten over van rijst naar het kweken van Nishikigoi omdat dit véél meer opleverde dan de rijstkweek. Kwekers gingen zich steeds meer specialiseren in verschillende typen Koi, momenteel zijn er al meer dan 100 variëteiten. Inmiddels worden er op meerdere locaties Koi gekweekt, maar nog altijd is de streek Niigata de bakermat van onze Japanse Koi.

De populariteit van Koi maakte een explosieve groei door toen plastic werd uitgevonden, nu was het immers mogelijk om Koi te transporteren naar geheel Japan en omringende landen zoals China. De transportmogelijkheden werden verder uitgebreid met speciale sterke plastic zakken en plastic bakken, en met het vervoer in speciale koelcontainers werd het zelfs mogelijk om de Koi per vliegtuig te exporteren. De Nishikigoi kreeg daardoor een wereldwijde bekendheid en populariteit, alleen al in Nederland landen jaarlijks meer dan 100 vluchten compleet gevuld met Japanse Koi!

CONTACT ONS

Telefoonnummer: 073 – 5113 313 – E-mailadres: info@mpkoi.nl