• 0

Koikarpers

Gekleurde Karper, Koi karpers, Koi, Nishikigoi

De benaming Koi karpers is in principe niet geheel correct. Het wordt wel volop in de volksmond genomen en dat is natuurlijk niet erg. De karper zoals wij die in Nederland kennen heeft veel vergelijking met Koi. Sowieso qua bouw en uitstraling. Het zijn vissen die vallen onder de karperachtigen (Cyprinus Carpio). Vanuit het Japans is de goede naam Nishikigoi wat letterlijk betekend “kleurig kleed karper”. Niet alleen in Nederland maar ook in de rest van de wereld wordt Nishikigoi of Koi karpers onder 1 afkorting samengevat namelijk: Koi !

koikarpers

Kleuren

Het is de Japanse kwekers gelukt om verschillende kleuren stabiel te krijgen in de bloedlijnen van de Koi ( Koi karpers ). De vari√ęteiten en/of benamingen die deze Koi hebben zijn veelal letterlijke benamingen van de kleuren of de naam die de tekening op de Koi beschrijft.

Enkele voorbeelden van kleuren:

Hi – Rood

Sumi – Zwart

Shiro – Wit

De benaming van de Koi op de afbeelding aan de linkerkant is een Showa.

Deze is vanuit de basis zwart.

Patroon

Het is de Japanse kwekers ook gelukt om verschillende tekeningen stabiel te krijgen in de bloedlijnen van de Koi ( Koi karpers ). De benamingen van deze tekeningen zijn ook terug te vinden in de Japanse taal. Zo is “ochiba shigure” letterlijk “drijvend herfstblad” deze Koi heeft een grijze kleur met daarop eem patroon / tekening in het bruin.

De Koi hier recht afgebeeld is een Kohaku en heeft een Inazuma patroon:

Inazuma – Bliksemschicht

Budo – Druif

Matsuba – Dennenappel

De Kohaku aan de rechterkant is vanuit de basis wit.

koikarpers

Koi oftewel Koi karpers zijn er dus in vele kleuren en patronen, van klein tot groot. Dat maakt het voor de liefhebber ook zo mooi. Iedereen kan in zijn of haar Koivijver een eigen samenstelling maken van verschillende kleuren en de tuin laten stralen met een levend schilderij.